Myšince a Vrance
Malé butikové řemeslné vinařství, jejichž vinice jsou v obcích Dolní Bojanovice a Mutěnice. Specializuje se na produkci šumivých vín typu pét-nat.
Co je Pét-Nat?
Víno se nalahvuje ještě předtím, než je zcela dokvašené. Díky tomu pokračuje kvašení v lahvi a v ní vznikají bublinky. Mošt se nechává kvasit kameninové nádobě, dokud nedosáhne požadované alkoholové síly. Poté se víno stočí do lahví a uzavře korunkovým uzávěrem.
Lahve se ukládají do dřevěných beden. V lahvi pokračuje kvašení díky zbytkům cukru, které v ní zůstaly. Kvasinky tento cukr spotřebují a přemění jej na oxid uhličitý, který se rozpouští ve víně a vytváří bublinky. Kvašení v lahvi trvá tak dlouho, dokud v ní nezbyde žádný cukr. To znamená, že Pét-nat neobsahuje žádný zbytkový cukr.vHotové víno se nefiltruje a nestabilizuje. Jde rovnou do prodeje.
Víno Myšince a Vrance
Vína mají velmi primární hroznový projev jak v chuti, tak i ve vůni. Při výrobě není použito žádných zásahů, síření ani příměsí. V lahvích tak dostanete přímo a pouze 100% hroznovou šťávu.
V bílých vínech pracují vinaři hlavně s Ryzlinkem rýnským, ale také Ryzlinkem vlašským nebo Sylvánským zeleným a Pinot blanc, v modrých odrůdách zejména s Frankovkou a Cabernetem Moravia. Zásady vinařství: Spontánní fermentace, minimum zásahů a žádné síření, důraz na terroir. Chceme skvěle pitelná a zároveň ovocná charakterní vína.
Degustační seznam: